srijeda, 9. studenoga 2011.

sanader ili sjeca glava u hrvatskoj

vec izvjesno vrijeme u hrvatskoj se nesto kotrlja. osim sto je proslih godina bilo mafijaskih obracuna i drustvenih previranja, sada je na red dosla i politicka elita.
u bosni i hercegovini zadugo nece doci do ovakvih zbivanja kakva se trenutno desavaju u hrvatskoj. u bih od 22 funkcionera njih je 14 oslobodjeno pravosnazno u sudskim postupcima a samo su 2 politicara osudjena. jedan od njih, ante jelavic je trenutno u bijegu i zivi lagodnim zivotom u hrvatskoj.

uskok i hajduci
vratimo se na hrvatsku scenu. uskok kao sudsko tijelo, ako ga mogu tako nazvati, omogucilo je da nedodirljivi postanu dodirljivi. ovlasti su im takve da mogu na sud dovuci i premijera drzave. u ovom slucaju, jedinstvenom u europi, sanader kao bivsi premijer je izveden pred sud.
isprva sam pomislio da takvo nesto nece biti od velike vaznosti jer ce se sanader nekako dogovoriti, pristati na nekakve nagodbe i kako to vec ide. ne znam opet kako bi se mogao dogovoriti kad je rijec o nezanemarivoj sumi novaca.
gledajuci na to da se sada pred sud u hrvatskoj pojavljuje sanader kojeg i terete za ratno profiterstvo u periodu rata, stvar pomalo mijenja oblike. cini se da je uskok koliko toliko efikasna institucija drzavnog sudstva. ja se i ne bih slozio sa takvim misljenjem. slozio bih se sa tim da je efikasnije nego bosansko-hercegovacka inacica.
zasto uskok nije toliko efikasan? ili bolje pitanje od toga je, koliko moze uskok uraditi kada je diplomatski imunitet u pitanju?
sanaderu se tek sada stavlja na teret ratno profiterstvo iz sredine devedesetih i ova novija afera sa inom i hypo alpe adria. zasto do toga nije doslo prije?
epska recenica u hrvatskoj bi trebala biti: tudjman je napravio hdz, sanader ga je unistio!

europska komuna za balkanske ovisnike
ima jos i dublja pozadina cijele price, kojoj dajem samo masti na volju da se u tu pricu umijesaju neki drugi mocnici bez prljanja ruku.
nije tesko napraviti promjene u drzavi koje vode na bolje. hrvatska juri i zuri u europsku uniju u kojoj nema pojma sta je ocekuje, i kakve zakone ce prihvatiti. da bi se napravile promjene i uslo u tu zajednicu europskih naroda od kojih neki zestoko kukaju, treba uraditi i neke stvari koje su bitne da se stisnu sake sa barroso-om. isto tako ako barroso kaze da treba staviti soli na rep nekim ljudima onda se to i mora uciniti.
ok, prica je sasvim logicna kad se zagleda iza kulisa, jer se od hrvatske trazi i pomalo nemoguce stvari u dokazivanju pred europskim drustvancem.
nije vise zanimljivo od hrvatske traziti da se vrate sve izbjeglice na svoja ognjista kad je proslo vise od 10 godina nakon posljednjih sukoba. i zasto se vracati opet istoj prici i zahtjevima kad niko od toga nema koristi osim samih izbjeglica.
europska unija nalaze hrvatskoj a i ostalim zemljama na balkanu da se smanji korupcija u svim vidovima vlasti, da se stvori djelotvorniji sudski aparat i ojaca pravna drzava, u tom smislu da bi i neki politicar mogao stati pred sudiju i suociti se s pravdom koju predstavlja bozica justicija.
nije niko glup u europskoj uniji da primi drzavu o kojoj se treba brinuti kao majka oko novorodjenceta zbog nesposobnosti njenih politicara.

bosansko-hercegovacki houdini politicari
u usporedbi sa uskokom u bih postoji jedna mala organizacija koja se zove agencija za borbu protiv korupcije i koja radi na osvjestavanju gradjana o ovom problemu.
zvuci presmijesno u poredjenju s nekim ko je doveo bivseg premijera pred lice pravde. gledajuci da ta agencija ima tri zaposlena, da jos uvijek nemaju donesen status niti imaju pravilnik o radu, onda zvuci jos smijesnije. prvo, jedna mala napomena. ova agencija je osnovana da bi se konacno stvorio uslov za ukidanje viza gradjanima bosne i hercegovine. prilicno jednostavno zvuci: vi cete osnovati agenciju a mi cemo vam ukinuti vize za sengensku zonu - rekose glavesine europske unije. tako i bi.
onda dodje u sarajevo tanja fajon koja zvanicno rece svim gradjanim putem javnog informativnog servisa, kako bi svi povjerovali i ostali u cudu, da ih je sunce konacno bar malo ogrijalo, i da sada svi mogu bez obzira da li su muslimani, srbi ili hrvati, putovati slobodno po zemljama europske unije. a onda kao slag na sve to, bosanci i hercegovci gospoji fajon urucise nekakvu nagradu.
mozda najslobodnije mogu putovati ovi radnici agencije za borbu protiv nicega, jer su na osnovu sjedenja zaradjivali mjesecno po 1200 konvertibilnih maraka. to je bas zamjenik ministra bezbjednosti potvrdio kako su clanovi njegovog kabineta na ime ugovora o djelu u agenciji mjesečno primali pomenutu svotu novca. to sto su njegovi ljudi nema veze.
osiromaseni bosanci i hercegovci nemaju para da posjete jednom godisnje neku od razvikanih zemalja eu.

sapun u ruke
i dok u hrvatskoj pune zatvore velikim i malim ribama, u bosni i hercegovini ce se narodu kao predstavnicima masovnog idiotizma i gluposti, dijeliti letci i pamfleti od pomenute agencije, kako oni trebaju nesto uraditi, jer je ocito da oni koji trebaju da rade, ne zele, nece i ne mogu. tesko im je izraditi pravilnik o radu i kontaktirati medjunarodne institucije. 
hrvatska je dokazala kako se ne boji jednog sanadera za kojeg mogu reci da je lopov, sto se niko u bih ne bi usudio isto tvrditi za covica.
mnogi sada pretpostavljaju da ce iz ove hdz afere u hrvatskoj, krenuti i na hdz bih.
bilo kako bilo, mozda je i krajnje vrijeme doslo uzeti sapun u ruke i oprati drustvo od svih necistoca u samom drzavnom vrhu, koja se sabrala zadnjih godina.

Nema komentara :

Objavi komentar